השקת האוטוביוגרפיה 2020, 96 דקות
ב-30.8.2020 התקיימה השקת שני ספריו האוטוביוגרפיים של עמוס מוקדי, באמצעות זום, בחסות אגודת הסופרים העברים בישראל. את ההשקה הנחתה איטה ברנדשטטר והשתתפו בה רבים – ביניהם יהושע סובול, פרופ' תום לוי, ד"ר רון ויידברג, יוסי ריבלין, ברכה ציטרין ואחרים. כמו כן הוקרנו קטעי סרטים שערך והפיק מוקדי וקֶטע מתוך "הסערה" מאת שייקספיר, שתרגם עמוס והופיע בהצגתו (בפסטיבל קול המוסיקה בכפר בלום).
ההשקה הצטיינה בגיוון רב ובהערכת האוטוביוגרפיה מאספקטים שונים ורבים. תום לוי קבע, "שלפנינו יצירה ספרותית ייחודית"; יוכי טיכו (מזכירתה של מרגוט קלאוזנר, אמו של עמוס) ציינה את ההומור שבו נכתב הספר; יהושע סובול הדגיש את הלהט של מוקדי בכל הנוגע לשמירת החוק והצדק – הבאה לידי ביטוי בטרילוגיה שכתב עמוס על חיי עמוס הנביא – ועוד.
אוטוביוגרפיה – חלק א׳ - עשרת בתיי הראשונים
הוצאת כרמל, 2019
המחבר הינו בנם של יהושע ברנדשטטר ומרגוט קלאוזנר – שניהלו את תיאטרון הבימה, הביאו את התיאטרון ארצה והקימו וניהלו את אולפני הרצליה. בגיל פחות מחמש, בימי מאורעות 36-39, נשלח על ידי הוריו העסוקים לקיבוץ משמר העמק ושם – במקום חיים מוגנים בתל אביב – התחנך להיות מהפכן, שיוביל את העם ואת העולם לעתיד טוב יותר!...
עמוס כותב: "למרות שהייתי בן ארבע וחצי ההינתקות מביתי התל־אביבי והנסיעה בת שלוש השעות לביתי החדש לא הרשימו אותי במיוחד. חיי אומנם השתנו באותה נסיעה, אך לאחר שעות אחדות שבהן ישנתי לראשונה עם עוד חמישה ילדים באותו חדר, הִפנמתי את השינוי. השמש זרחה, השדות הירוקים נפרשו לרגליי, ריח האורנים שהתנשאו מאחוריי עלה באפי וכל אלה גרמו להחלטה המכריעה בחיי לגמול בקרבי – עוד לא מנוסחת, אבל יציבה וברורה: מאותו יום, ידעתי, לעולם ובכל מצב, אֶנְחַת תמיד על רגליי!"
בהומור ובגילוי לב נדיר, בדרך מחשבה של מבוגר שנשאר ילד, פורשׂ עמוס – שהיה לסופר, במאי-תיאטרון-וקולנוע, ופעיל חברתי – יריעת חיים מרתקת. את חלקם הראשון של חייו הוא מחלק בין מה שהוא מכנה "עשרת בתיי הראשונים", כשלכל אחד מהם מאפייניו המיוחדים. בקיבוץ – בנוסף להיותו במאי, מדען בכוח ומשורר, הוא מנהל שיחות נפש עם סוסיו ונלחם על הגנת הקיבוץ ב-48; באנגליה הוא מחלק פרס ראשון עם גדולת שחקניות אנגליה לעתיד, ג'וּדי דנץ', ומקים את אחד מתיאטרוני השוליים הבולטים בלונדון, האקט-אין; הוא משחק את פּייר אבלאר בן המאה ה־12, המאהב-הנזיר-הפילוסוף שסורס, ובתפקיד זה מופיע ומסייר באנגליה, אירלנד וארה"ב במשך שלוש שנים.
אוטוביוגרפיה – חלק ב׳ - עשרת ספריי הראשונים
הוצאת צמרת, 2020
עשרת ספריי הראשונים הינו חלקה השני של האוטוביוגרפיה שכתב עמוס מוקדי. הספר מתאר את חיי המחבר בהקשר לספרים שכתב. לרומן הראשון – הטרילוגיה, חיי נביא – הקדיש עמוס 13 שנות-כתיבה ובה הוא מתאר איך צמח רועה-צאן חסר-השכלה, מתקוע, לנְביא-הכתב הראשון בישראל. על הטרילוגיה כתב בין השאר נסים קריספיל (שהיה מדריכו של עמוס בכל מה שאדמת ישראל יודעת להצמיח): "אחת היצירות הספרותיות הגדולות שנכתבו בארץ בעשור האחרון". שפת הרומן היא כמו-מקראית. לדוגמה, את התרשמותו של הצעיר התקועי מהנערה שכובשת את ליבו מתאר מוקדי במלים: זקופה כקנה, נערה-אשה, מפציעה כשחר, רכה כשקיעה... אך ספריו האחרים כתובים בלשון יומיומית, שוטפת. בספר-הסיפורים, שהקדיש עמוס לבתו ביום הולדתה ה-12, היא מתארת לאחותה (שהלכה לעולמה) את אהבתם של הוריהן כך: אני י ו ד ע ת שהם אוהבים. לפעמים הם יושבים שעות ומשחקים. הם יכולים לקרוא או לראות טלוויזיה, אבל הם רוצים להיות ב י ח ד, אז הם סתם משחקים איזה משחק דפוק. שעות. אפילו כשהם עייפים. שלא לדבר על זה כמה שהם מתנשקים...
באחד מספריו מתאר עמוס את חיי אביו (איש העלייה השנייה וחבר אחד הקיבוצים הראשונים בעמק יזרעאל) ובאחר, הוא מספר על בן קיבוץ שמגלה אם משותפת לו ולפליט פלשתינאי – בברלין. עמוס כתב גם ספרים עיוניים על פרדיגמות יהודיות והרומנים שלו עשירים בגילוי פנים שונות של השפה העברית וכמובן, יחסי שני העמים.
עשרת ספריי הראשונים מאפשר לקורא לא רק חיבור תמציתי עם היצירות, אלא מתאר את השזירה של חיי המחבר בהן. לקראת סוף חלק בי"ת מתאר עמוס פגישה פיקטיבית עם משפחתו הענפה. בפגישה הוא מבקש לגשר על הקשיים שחשיפות אינטימיוֹת – שהספר מתברך בהן – עלולות ליצור. בפגישה נוכח גם ידיד, פרופ' תום לוי, שבהשקת הספר מכנה את האוטוביוגרפיה: יצירה ס פ ר ו ת י ת ייחודית, חווייה! יהושע סובול, גם הוא ידיד, מסיים את המבוא לספר במלים: "האוטוביוגרפיה המרתקת הכתובה בידו הקלה של עמוס ראויה לתת-כותרת: ילדות נעורים ובגרות בבית הישראלי הממולכד, כפי שהן משתקפות בדרמה של ילד מחונן."
גשם שחור הוצאת גלים, 2017
שואה גרעינית משמידה את כל הקיים על פני האדמה. קומץ ניצולים מתעמת עם אוכלי-אדם, צולח את העימות ומתארגן לחיים מהוצאת לחם מהאדמה החרבה.
לאחר שנים אחדות, כשהקהילה מונה כבר כמה עשרות, לאורן של סכנות חדשות, מוטרדים חבריה מהשאלה, האם יש להם סיכוי לברוא אנושות שונה מקודמתה, או שמא נגזר עליהם לחזור ולקיים את הפגמים שהביאו את האדם להשמיד את עצמו.
השואה שבספר אינה דמיונית; המתואר בו עלול להתרחש כאן מחר.
הסערה מאת ויליאם שייקספיר הוצאת כתב, 2013
מחזהו האחרון של שייקספיר משקף את צוואתו המוסרית והאישית של גדול המשוררים בעת החדשה. לפרויקט חדש זה ארבעה חלקים המשלימים זה את זה:
- תרגום המחזה במלואו
(שמקפיד לשמור על תבניות
הקצב והמשקל המקוריות). - עיבוד המחזה לשלושה שחקנים, כפי שהועלה
ב"פסטיבל קול המוסיקה" בכפר בלום, ב-2006. - ה-DVD הערוך של ההפקה הישראלית-פלשתינאית
מצורף לספר. - סדרת מאמרים: מאת פרופ' גד קינר, ומשולחנו
של המתרגם.
"הפקת 'הסערה' בתרגומו, בעיבודו ובבימויו של הבמאי והשחקן רב-הוותק והניסיון, עמוס מוקדי, היא אחת החוויות התרבותיות המעמיקות, האנינות והמענגות ביותר בהן צפיתי על במה ישראלית מזה זמן רב."
פרופ' גד קינר, ראש החוג לדרמה, אוניברסיטת תל אביב
> לחצו לצפייה בדף מתורגם ומאוייר מן הספר החדש
מלאכים על התקרה הוצאת כתב, 2012
(למידע נוסף, נא להקיש על התמונה שמימין)
יונה, בן קיבוץ, מאבד בהדרגה את יצר החיים שלו. ברקע משחקים עברם של סביו, פליטי המשטר הנאצי, וההווה של הקונפליקט הקיומי בין ישראלים לפלשתינאים. ברלין היא "נינוה" המודרנית, שאליה יוצא יונה ושם פוגש מהדורה חדשה של השדים שרדפו אותו כל חייו...
"ספר שלא מרפה מן הקורא, מערער מוסכמות, בעל עוצמה הגותית רבה ושפה שלא הכרנו עד כה."
אלי אשד, חוקר תרבות
פשוט לחיות הוצאת כרמל, 2003רומן המתאר את עשרים שנות חייו הראשונות של יהושע ברנדשטטר, אביו של עמוס מוקדי, במושבה, בארץ ישראל העותומנית ובאחד מראשוני הקיבוצים בעמק יזרעאל.
"יותר מכל מביע הרומן אהבה ללא גבול ליסודות האנושיים העמוקים שפיעמו בלב ראשוני הישוב"
משה עובד, מרכז הלמידה לעיוור, האוניברסיטה העברית
לקראת פרדיגמה יהודית חדשה
הוצאה מורחבת, בעריכתו של אלכס אוסווקס
ספרי גפן, ירושלים-ניו יורק, 2001
"ספר מפליא, השופך אור על המשבר הרוחני שביהדות בת-ימינו, בחברה הישראלית ומנהיגותה הפוליטית. מזעזע, ביקורתי ומאיר ביושרה פוליטית, שמתגלית רק לעתים רחוקות בזירה האירופית."
ברברה טאופר, פורום ברונו קרייסקי, וינה
"הערכה חדשה, אמיצה, המשלבת יהדות עם שאר העולם."
ר' מנחם פורמן, תקוע
האתגר, פרדיגמה יהודית חדשה
מועדים, 1997
"הספר הזה כאילו נשאב אל תוך החלל שכה ציפה לו (...) הוא כורת ומפַנה
שיחים וקוצים בג'ונגל ההיסטוריה, הדת והטקסט התנ"כי,
ומפלס שביל חדש
למטייל בנוף זהותנו היהודית הסבוכה."
רן כהן, ח"כ
"מוקדי הנו אחד הראשונים שמעז לטבול ביורה הרותחת של
משמעות היהדות, תוך
הפגנת ידע ואומץ נדירים, שכה הכרחיים
לבניית בית רוחני חדש לעמנו."
אברום בורג, יושב ראש הכנסת
חיי נביא טרילוגיה, ספר ראשון: "צמא", ספר שני: "המשכיל",
ספר שלישי: "השאגה", הוצאת כרמל, 1995
רומן על חיי עמוס הנביא.
"התעוררות התודעה הנבואית בצמאונו של הנער לדבר ה',
בשאיפתו לדעת."
איזה פרליס, "דבר", 1987
"זהו ספר, שהד קדומים עולה מתוכו והוא מתנסק לתוך בעיות של הווה ושל נצח (...) מה הדחף שהביא את עמוס מוקדי – חניך קיבוץ משמר העמק של השומר הצעיר, בוגר "תיכון חדש" בתל אביב, תלמיד בית הספר לדרמה בלונדון, שחקן ובמאי תיאטרון וסרטים – לכתוב
יצירה כזאת?"
שמואל אבידור-הכהן, "הארץ-ספרים", 4.9.96
"אחת היצירות הספרותיות הגדולות שנכתבו בארץ בעשור האחרון."
נסים קריספל, "מעריב", יוני, 1995
אחותי איליאה הוצאת כרמל, 1994
קובץ סיפורים המתארים את שיחותיה של ילדה בת שמונה עם אחותה בת השבע-עשרה שהלכה לעולמה.
"עט הסופר של עמוס מוקדי כמו עבר אליו מידי מרדכי-דוד ברנדשטטר, מסופרי ההשכלה הנודעים, שהוא דוד אביו של מחבר ספר זה."
שלמה טנאי, משורר
"מאוד אהבתי את הסיפורים שמחברים בין שני עולמות מנוגדים, החיים והמוות. הם הותירו בי הרבה סימני שאלה: האם איליאה היא אמתית או רק פרי דמיונה של אחותה הצעירה?"
אלה בן צבי, בת אחת עשרה
""באמצעות המסע הזה שבין הדמיון למציאות, בין הרגש לחובות היום-יום, מצליח הספר לגעת ברגישות בנימים עדינות המנגנות לא רק בליבם של בני שמונה עד עשר. לעתים אנחנו ממשיכים לשאול את השאלות של הגר עוד שנים רבות אחר כך. לפעמים אנחנו לא
מפסיקים לשאול."
ענבל פרלסון, "הארץ-ספרים", 19.7.95
צמא החלק הראשון בטרילוגיה "חיי נביא", הוצאת מפרש, 1987
"אהבה עצומה לנופים, לדמויות להווי ולשפה."
אמיר אור, "מאזניים", 1987
יהושע ברנדשטטר ספר ציורי אביו של מוקדי, 1982
הפקה משותפת עם צילי ברנדשטטר